min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Tarabane, Slavonije cvijeće, nema onog ko te igrat neće

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: [email protected])
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 23 Veljača 2012 17:17

Članovi KUD-a „Branimir“ Bošnjaci i ove godine su tradicionalno na zadnji dan poklada, 21.02.2012. priredili „Taraban“. Uz članove KUD-a sudjelovale su i KUD-ova dramska sekcija, te Ženska pjevačka skupina „Snaše“ i muška pjevačka skupina „Baće“, a uz sam KUD, svojom pjesmom manifestaciju su uveličale i članice ŽVA „Nene“.

U razgovoru sa potpredsjednicom KUD-a „Branimir“ gđom. Katom Mišić, saznali smo ponešto o ovoj tradiciji i što je to uopće „Taraban“.

Kako nam govori gospođa Mišić: „Taraban u Bošnjacima postoji od pamtivijeka, iako s obzirom na nekadašnje vrijeme neke stvari su se ipak izmjenile. Prvenstveno to je sam naziv događaja - „Taraban“, koji se za ovu manifestaciju koristi tek zadnjih 15-ak godina. Prije se to nazivalo jednostavno Narodna ili pokladna „veselica“, te se uvijek s njome počimalo pokladno veselje, što znači, do prije 10-ak godina uvijek s zbivalo na „Marino“, tj. prvi dan poklada. Na zadnji dan poklada prije se organizirao maskembal, a u vrijeme trajanja poklada po selu su se narod ili skupine spremale u nekad poznate „Bošnjačke bulje“. To bi se jednostavno spremilo u dvi suknje od kojih bi se jedna prebacila odozada preko glave, a preko lica bi se stavio neki milje ili gaza. Spremalo bi se u turkinju i muslimana, gdje je posebno u Bošnjacima bilo poznato nosit „Fes“ koji je bio ukrašen s prednje strane stakalcima i fazanovim perjem, od čega na žalost nije ostao sačuvan ni jedan primjerak.

Sam naziv „Taraban“ i nosi značenje narodnog veselja i zabave, jer je narod uvijek nakon pripremljenog KUD-ovog programa ostajao „tarabanit“, znači igrat, pjevat, družit se i veselit – do dugo u noć. Pa su tako tu bile i brojne igre poput „Plesa srdaca“, „Ljubi kolo“ i „Šaljiva pošta“. Ova posljednja igra bila je specifična za naše selo i odvijala se dok je trajao program KUD-a, kada su neki članovi KUD-a obilazili oko gledatelja koju programa pročitala sve cedulje i osvojila simboličnu nagradu poput bombonijere. Neke  od  takvih poruka glasile su ovako: „Ti si moj kapital, tržište moje ljubavi, volim te ko višak u proizvodnji“ ili „Aoj Beta debela trbuva, za te nema cifranog kožuva“.

Ovogodišnji taraban je osmišljen tako da smo imali pjevačkih dijelova popraćenih članicama „Snaša“, „Nena“ i „Baća“, plesno-pjevački dio popraćen KUD-ovim članovima koji su osim tradicionalnih bošnjačkih plesova ove godine prikazali i kako se nekad igralo „Ljubi kolo“, a uz sve to dio programa sa dva šaljiva skeča popratili su i članovi dramske sekcije KUD-a.

taraban IMG 0079taraban IMG 0120

Drago mi je da je i ove godine naš Dom kulture bio ispunjen narodom, te su nas podržali svojim pljeskom, pa i poslije KUD-ovog programa ostali malo i tarabanit. Zahvalila bih svim posjetiteljima na dolasku i članovima KUD-a na ljubavi prema našoj tradiciji, te bih samo nadodala – vidimo se dogodine uz stihove 'Lako ti je igrat tarabana, gore skočiš dole ideš sama'. I 'Tarabane, Slavonije cvijeće, nema onog ko te igrat neće'.“

Tekst i foto Đurđica Krbavac

Pogledajte ovdje foto galeriju Taraban Bosnjaci 21.2.2012

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!