min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Domaći kruh iz krušne peći u Slavoniji je raritet, predlaže se i brendiranje

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: [email protected])
 • DATUM OBJAVE:
 • Subota, 24 Ožujak 2012 01:57

Neodoljivi miris pečenja domaćeg kruha u krušnim pećima koji se ne širi samo dvorištima nego i selima brodskog Posavlja, oduvijek privlači i građane susjednog Slavonskog Broda u potrazi za onima kod kojih se takav kruh može nabaviti jer ga nema na policama brojnih pekarnica. U registru Obrtničke komore i pekara Slavonskog Broda, naime, takvih proizvođača nema pa se, prema mišljenju mnogih, najbolji kruh može kupiti samo ispod tezge (ili na tezgi ako nema inspektora) na gradskoj tržnici, iz automobila na dogovorenoj lokaciji ili na kućnom pragu nekih majstorica. Tako je popularni “točak”, jedini kruh koji se nekada pekao u krušnim pećima svakog domaćinstva, postao raritet. 
692965

A zašto je tomu tako teško uspijevamo doznati. Proizvođači, što je razumljivo, nerado svjedoče, jer ipak je riječ o radu na crno, no neki pak kažu da su pokušali s registriranim obrtom, ali im se nije isplatilo jer se radi o relativno malim količinama, od kojih nema zarade kada se plati porez, sirovina, drva... Pri tome i ne računaju na svoj trud, a on nije malen. 
Gotovo je cijeli dan potreban za jednu turu pravog domaćeg kruha. Baka Manda ga je pekla šest desetljeća, a sada pomaže mlađima vrijednim uputama. 
- Kvas pomiješan s germom stoji cijelu noć, ujutro se dodaje brašno, sol, voda pa se dugo ručno mijesi i ostavi na toplom da naraste. Opet se premijesi i stavlja u simplice, tijesto se diže još četvrt sata, a onda stavlja u dobro zagrijanu krušnu peć - osnovni je recept uz moguće varijante dodavanjem krumpira u tijesto, kupusnog lista na kojem se peče...
Sve u svemu, za turu kruha iz krušne peći, osim sastojaka i drva, treba i puno fizičke snage te gotovo cijeli dan vremena.
- Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje svjež i sedam dana - dodaje mlada majstorica koja ga peče za obitelj i prijatelje. 
Kako će se s ulaskom u Europsku uniju sve više pooštravati sanitarni i zdravstveni uvjeti vezani uz ponudu prehrambenih artikala, uskoro će najvjerojatnije završiti i razdoblje inspekcijskog gledanja kroz prste prodaji na crno pa će mirisni “bakin kruh” i Slavonci moći kušati samo na OPG-ovima. A mogli bi i zavrnuti rukave, sagraditi malu krušnu peć i bar za užitak povremeno u zoru zamijesiti kvas, “germu”, brašno…

U registru obrtnika na širem području grada do sada nije bilo proizvođača domaćeg kruha, potvrđuje tajnica Željka Pergl. 
- Osim što bi trebali imati odgovarajuću stručnu spremu i tehničke preduvjete, teško bi im se isplatilo proizvoditi male količine, a ako bi se pekle veće količine (strojno), onda to ne bi bio isti kruh - kaže Pergl. 
Rješenje bi možda bila njegova zaštita kao brenda.
Slično misli i Ivan Kuprešak, predsjednik sekcije pekara, kojih je na širem području grada 45, no domaći kruh iz krušne peći tu se ne može naći jer proizvođači, kaže, nemaju preduvjete za proizvodnju: 
- Jedini legalni način je priprema i ponuda gostima u okviru OPG-a, ali se ne može dalje prodavati

(GS) Marija RADOŠEVIĆ

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!