min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U gostima kod...Privatna ergela Lipicanaca „Medvidović“ Sikirevci

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: [email protected])
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 20 Kolovoz 2013 10:28

Kada se ljubav hrani znojem, žuljevima na rukama i mišicama rađaju se pobjednici...

Kada je tradicija duboko utkana u prostranu slavonsku ravnicu izrastaju divna stvorenja lipicanci...

Ulazna vrata na kućnom broju 15. u ulici Stjepana Radića u Sikirevcima otvorena "na svu šir".

Nešto malo prije od dogovorenog susreta i razgovora sa deveterostrukim državnim prvakom u konjičkom sportu u kategoriji dvoprega, zatičemo istoga u staji, u poslu, a nedjelja je, dan za odmor. I ne prekida započeto, valja dovršiti, jer ovdje je i njegova ljubav i njegovi lipicanci. Trideset prekrasnih stvorenja koja znaju sve osim govoriti. Uzrasta, stasli još tamo 1992. ili ždrebad stara tek pokoji mjesec.

Antun Medvidović devet puta prvak države...

Ljubitelji konjičkog sporta prozvaše ga "slavonski Schumacher" član je Zaprežnog kluba Slavonac iz Slavonskog Broda, na čelu je Privatne ergele lipicanaca „Medvidović“, stup porodice oslonjen na suprugu Martinu i djecu Josipa, Grgu, Lorenu i Maria. U razgovoru se pridružuje i Antunov otac Josip.

U obiteljskoj kući,onako s ulaza dočekuju potvrde Antunove ljubavi i lipicanaca, i to na sve strane,od poda, uz stepeništa, u policama, vitrinama, u fotografijama i pokalima. Pregledavaju se datumi kada i gdje su utrke vožene, mjesta koja su zauzeta i naravno zabrojavam se u minus...ispravka gospođe Martine...ima ih više od tri stotine.

I otvore se priče, ponovno se preživljavaju i prenose pogreške i ističu dobro urađene stvari iz svakog natjecanja. Antunovi članovi porodice ne nose to zapisano u knjigama, nose utkano u sebi. U jednom trenutku prestajem sa zapisivanjem podataka, valja samo slušati u tišini i pratiti događanja sa natjecanja.

Kako je ovaj sport u nas još uvijek u razvoju tražila su se kvalifikacijska natjecanja u Sloveniji i Italiji, a kada se ispune norme osvanete na Svjetskom prvenstvu dvoprega u Francuskoj - Pariz 2011.g. Antun je član nacionalne reprezentacije kojoj će ovo biti prvi izlazak na svjetsko prvenstvo vožnji dvoprega. Lipicanski pastusi Conversano Zenta iz kućnog broja 15. grivu uz grivu sa svjetskom elitom, ili malo ispred njih.

Ova grana konjičkog sporta, budući da zahtijeva silan i stalan trud, u nas nije dovoljno praćena i rangirana sa drugim sportskim granama. Usko je povezana uloga konjičkog kluba, konjičkog saveza, lokalne i šire društvene zajednice. Za očekivati je promjene na bolje ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Valja i ovom prigodom istaknuti da se u RH nalazi četvrtina ukupnog broja konja lipicanske pasmine u svijetu, a da u uzgoju prednjače vlasnice ergela iz Brodsko-posavske županije.

Ovogodišnje kvalifikacijsko natjecanje u Pleternici u lipnju mjesecu osiguralo je mjesto Antunu u reprezentaciji koja boje Hrvatske iznosi na Svjetsko prvenstvo u dvopregu u Topl'čianky - Slovačka od 28.kolovoza do 01. rujna 2013. godine.

Reprezentaciju čine Zirn Josip -konjički klub, ergela Đakovo, Tihomir Salarić - konjički klub Pleternica i Antun Medvidović - Zaprežni klub Slavonski Brod. Na natjecanju će se naći predstavnici iz 23 zemlje, sa 74 natjecatelja i 212 konja.

Antuna će na ovom natjecanju pratiti kao suvozač Nikola Knežević i kao drugi pomoćni Ivan Brataljenović.

Stisak ruke sa željama...

Više fotografija donosimo OVDJE!

1pageergelamedvidovic2013

tekst/foto Ranka/Željko Peh/Šokački Portal

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!