min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tambura
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[FOTO] U Gorjanima održan koncert TO „Pajo Kolarić“ Osijek

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: [email protected])
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 08 Studeni 2016 15:25

Članovi Kulturno-umjetničkoga društva „Gorjanac“ Gorjani, u okviru završnog programa 50. obljetnice postojanja i djelovanja, 5. studenoga 2016. u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gorjani organizirali su KONCERT TAMBURAŠKOG ORKESTRA „PAJO KOLARIĆ“ OSIJEK.

Opširniju foto galeriju (191 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ iz Osijeka osnovano je 1954. godine a nosi naziv po istaknutom osječkom glazbenom pedagogu i skladatelju Paulusu Paji Kolariću. Osnivač je Hrvatskog tamburaškog saveza i Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe a tijekom postojanja kroz njegov rad glazbeno se obrazovalo preko 2.000 članova. Djeluje kroz skupine Škola tambure, Juniorski tamburaški orkestar, Seniorski tamburaški orkestar, Žensku vokalnu skupinu „Šokadija“ i Muški pjevački zbor a sada tamburašku glazbu uči i izvodi preko sto mladih članova. Dirigenti su Dragutin Stivaničević, Marko Sesar i Miloš Grubić. Predsjednik Društva je Denis Škugor a u radu pomaže mu tajnica Danijela Šandor.

Po postavljanju Društva na pozornicu voditeljica programa Maja Muškić pozdravila je mnogobrojne posjetitelje koncerta a posebno predstavnike Općine Gorjani – Pavla Vinkovića i predsjednicu Općinskog vijeća Ivanku Lužaić, predstavnicu Saveza kulturno-umjetničkih društava Grada Đakova Anitu Lučić, direktoricu Turističke zajednice Grada Đakova Mariju Burek, te sve dosadašnje predsjednike i sve članove KUD-a „Gorjanac“. Predsjednik KUD-a „Gorjanac“ Darko Kelava pozdravio je goste i posjetitelje te je, između ostaloga, podsjetio na realizirane sadržaje obilježavanja 50. obljetnice Društva tijekom cijele godine, od Proljetnoga ophoda ljelja, promocije knjiga, održavanja likovne kolonije i izložbe, otvorenja KUD-ovog prostora u Kulturno-turističkom centru „Lucija Karalić“ i cjelovečernjem koncertu KUD-a „Gorjanac“ i drugo. Svoje mjesto ovaj KUD je stekao i u svjetskoj organizaciji za očuvanje i promicanje nematerijalne kulturne baštine – u UNESCO-u. Evocirao je i uspomene na pokojnu učiteljicu Luciju Karalić koja je animirala skupinu mještana za izvođenje običaja Ljelja, na inicijativu pokojnoga Josipa Vinkeševića i nekolicine zaljubljenika u folklor da se osnuje KUD i nastupa na folklornim smotrama, na prvo putovanje u inozemstvo prije drugih društava, na gostovanje u Japanu i Južnoj Koreji na svjetskom festivalu nematerijalne kulturne baštine i drugo.

Uslijedio je koncert pod dirigentskim vodstvom Dragutina Stivaničevića a uz Tamburaški orkestar sudjelovala je i Ženska vokalna skupina „Šokadija“ te vokalni solisti Inga Vrebac, Ljiljana Šutalo, Željko Ergotić i Željko Lončarić Žec. Izvodili su pjesme: Slavonac sam, time se ponosim – Slavonijo, zlatna ružo – Budi sretna, Slavonijo – Otiš'o je otac moj polako – Tvoja zemlja.

Predstavili su se i popularni domaći gorjanski pjevači Matija Pavić Mata i Ivan Balen te autor pojedinih pjesama Ivan Perić. Mata Pavić je pjevao pjesmu „Slavonijo, najljepša zemlja si ti“ a Ivan Balen „Hej, haj, Slavonijo“. Ponovno Mata Perić izveo je pjesmu „Đakovo, Đakovo, grade“ a Ženska vokalna skupina „Šokadija“ otpjevala je pjesme „Bijela rubina“ i „Vezovi i jorgovan“. Ljiljana Šutalo i Željko Ergotić pjevali su pjesmu „Đakovo je srce Slavonije“ a onda je ŽVS „Šokadija“ zapjevala „Šokačko kolo“. Svojom bisernicom pridružila im se i legenda slavonske tamburaške glazbe Antun Nikolić Tuca. Odsvirao je još i splet tamburaških kola. Pjesma „Bijela rubina“ nastala je 1994. godine kada su Gorjanci obilježavali 750. obljetnicu prvoga pisanog spomena mjesta. Stihove je napisao Vlado Nemet, a pjesmu je aranžirao Antun Nikolić Tuca.

Predsjednik Darko Kelava dodijelio je prigodne zahvalnice i knjigu „Gorjanske ljelje“ Ivana Lovića Tamburaškom orkestru „Pajo Kolarić“ Osijek, Ivanu Periću, Ivanu Balenu, Matiji Paviću Mati, Adamu Paviću, Vladi Nemetu i Antunu Nikoliću Tuci.

Koncert je završen zajedničkim pjevanjem svih sudionika i posjetitelja a pjevali su pjesme „I kad umrem, pjevat će Slavonija“ i „Slavonijo, najljepša zemlja si ti“ a domaćini su priredili zajedničku večeru za sve sudionike i goste.

Tekst i fotografije: Željko Vurm (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE

p r sp


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!