![]() |
![]() |
|
|
#1 |
|
Administrator
Datum registracije:: Jan 2009
Mjesto: Đakovo - Srce Slavonije
|
divan = govor, otarak = ručnik, vod = ovdje, snaša = udana žena, utvaj = ledina, tudum = stara sorta grožđa, bantovati = zanovijetati, zafrkavati, vaga žita = slaba kakvoća, žo = žao, sanpastora = stara vrsta pšenice, šopaju = hrane kukuruzom da se što prije udebljaju, otarak = ručnik, ponjavac = vuneni prekrivač za konje, đubre = stajski gnoj, sušica = tuberkuloza pluća, reklja = šokački kaput, otoman = kauč, kolovrat = preslica, kajmak = vrhnje, sinija = trpeza, stol, taraba = ograda, pendžer = prozor, vajngla = zdjela, šamlica = stolica, sulc = hladetina, šporet = štednjak, gužvara = orahnjača, zebenjak = hladnjak, štacija = kolodvor, vankuš = jastuk, oroz = pijetao, šekret = toalet, ćumav = blesav, položajiti = čestitati Adama i Evu...
|
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#2 |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Mar 2009
|
bena =luda, budala, ambrela= kišobran, čeljade =biće, čovjek,čivija =drveni čavao, ekser,
fela = vrsta nečega,gizdavo = profinjeno,kandžija=bič, Evo jedan zanimljiv pojam za kojeg svi znamo a u narodu ima jako puno naziva, nadam se da ćete se i vi sjetit kojeg...okomak od kukuruza ili: otučak, čokotina, ajdamak... |
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#3 | |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Feb 2009
Mjesto: Ilok,Sisak,Njemacka
|
Citat:
![]()
O,da li sada Dunavom plove, divne bijele lađe i čikl lak i da li alasi šarane love, mrežama starim,u sumrak. V.V. Last edited by Alojzija; 09-18-2009 at 08:05 AM.. |
|
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#4 |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Aug 2009
|
|
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#5 |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Aug 2009
|
Ne znam ima li smisla vako nabrajati rič po rič. Jedampu sam pito jednog starog Bećera na SB Online portali kako to da šokci pripovidaje svako na svoj način. Kaže on, a ja se slažem, da se pripovida po sluhu. Ima tuđica koliko oš, a najviše turski riči. Te turske najviše volimo (jel da?).
Ja se sjećam da smo govorili: DUVAR-zid, BUDŽAK-ugao (npr.sobe), ŽĐELA-zdjela, DIVA-djevojka, PITOL-pijetao, za avliju i ćupriju svi znamo, a vidim zna se i za čiviluk i tako do nedoba.... Ajte zbogom i živili! |
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#6 |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Mar 2009
|
evo još nekih : orman=ormar, mliko= mlijeko, makaze =škare, patos=pod, peškir=ručnik...
|
|
|
|
![]() |
![]() |
|
|
#7 |
|
Registrirani korisnik
Datum registracije:: Dec 2009