min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Osijek 1862.“ Osijek

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: [email protected])
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 06 Veljača 2012 08:51

Kao izraz potreba za kulturnim, glazbenim i društvenim djelovanjem i na taj način čuvanjem svoje pripadnosti hrvatskom i srednje europskom civilizacijskom krugu, rad na području kulturno-umjetničkog djelovanja očitovao se u neprekinutom slijedu, mijenjajući naziv prilagođavajući aktivnosti potrebama vremena ali uvijek sa svrhom čuvanja svog nacionalnog i zavičajnog identiteta očitovalo se:

- 1862. godine osnivanjem "Osječkog prvog pjevačkog društva"

- 1885. godine društvo dobiva novo ime "Sloga"

- 1907. godine ponovo mijenja ime u "Hrvatsko pjevačko i glazbeno društvo Kuhač".

U narednom razdoblju do II. sv. rata djelovanje društva očituje se u dubokom osjećaju gajenja hrvatske glazbene i pjevačke umjetnosti, te zariste općeg hrvatskog kulturnog nastojanja Osjećana.
Završetkom II. svjetskog rata društvo prestaje s radom a na njegovim zdravim temeljima glazbeno pjevačkog amaterizma osniva se "Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Milica Križan" koje pod tim imenom djeluje do 19. studenoga 1991. godine kada društvo mijenja ime u "Hrvatsko Kulturno Umjetničko Društvo Osijek 1862."
Svoju programsku usmjerenost na kulturno umjetnicki i drustveni rad HKUD "Osijek 1862." od svojih pocetaka je utemeljilo na osnovnim nacelima glazbenog i scenskog amaterizma, organiziranom okupljanju, odgojnom i strucnom osposobljavanju skolske, studenske te svekolike mladezi Osijeka i okolice, njegovanje izvornog slavonskog i ostalih hrvatskih glazbeno-plesnih vokalnih znacajki tradicijske kulture, te društvenosti, kao i na usmjeravanju mladih na kulturno umjetnicki rad u drustvenim, zivotnim i radnim sredinama.
Tako utemeljeno i cetrnaest desetljeca vodeno HKUD "Osijek 1862." svojim koncertima pridonosi da putovima bratimstva tuce zica, tece pjesma i odzvanja melodija, da sirom nase zemlje i izvan njenih granica nasa grla, pokret i tambure veselo govore za slobodni kruh na trpezi mira. Takav rad od pocetka nosili su istaknuti i prokusani umjetnici i glazbenici pedagozi, brojni entuzijasti, strucni voditelji i izvodioci.
Sve koreografije zasnivaju se na izvornim narodnim obicajima i izvornoj pjesmi i svirci hrvatskih folklornih podrucja, sto zahtjeva dobru plesnu i vokalnu tehniku kao i izrazajno pjevanje. HKUD "Osijek 1862." uvijek je dobro dosao gost na svim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Mnogobrojni koncerti u malim i velikim sredinama Hrvatske omogucuje drustvu da postize neosporan uspjeh kod ucenih poznavalaca Hrvatske tradicijske kulture kao i sirokih slojeva mnogobrojne publike.
Svojim turnejama po Italiji, Madarskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Ceskoj, Slovackoj, Svedskoj, Njemackoj, SAD, Kanadi, Luxemburgu, Grckoj, Sloveniji, Francuskoj, Svicarskoj, Spanjolskoj, Egiptu, Vatikanu, Austriji, BIH, Kini, Maleziji, Mexicu itd.
HKUD "Osijek 1862." predstavio je tradicijsku kulturu i umjetnost Hrvatske na najbolji moguci nacin, povezujuci ostre kontraste folklornih podrucja u estetsku cjelinu, cas impulzivnim temperamentom, a cas melankolicno obojenoj simfoniji pokreta, zvuka, oblika i boja.
HKUD "Osijek 1862" stalan je gost Hrvatske radio-televizije, a sudjelovalo je u velikom broju televizijskih i radio emisija u Poljskoj, Svedskoj, Njemackoj, Nizozemskoj, SAD, Egiptu itd. Svoj rad HKUD "Osijek 1862." snimilo je na dvije long play ploce, dvije audio i sedam video kazeta.
Sto je znacio i sto znaci HKUD "Osijek 1862." u svojoj sredini govore mnoga casna priznanja u drustvenim vitrinama. Osim drustvenih i strucnih priznanja osvojenih u Hrvatskoj, HKUD "Osijek 1862." dobilo je i osvojilo niz priznanja u inozemstvu.
Pod umjetnickim mentorstvom jednog od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih etnokoreologa, koreografa i znanstvenika dr. Ivana Ivancana, HKUD "Osijek 1862." vrlo uspjesno vodi plesni umjetnicki voditelj Damir Dolezal i glazbeni umjetnicki voditelj Dusan Topic, uz vokalnog instruktora prof. Dinka Fia, cije strucne, umjetnicke i pedagoske savjete i ideje danas slijedi 70 clanova plesaca-pjevaca i glazbenika "A" grupe, te oko 300 aktivnih clanove u ostalim grupama ("B" i "C").
Brojne javne nastupe, koncerte i visoka priznanja osvojena i zasluzena HKUD-u "Osijek 1862." za umjetnicke domete izvedenih programa kao i godinama jedno od vodecih mjesta na smotrama, festivalima, Hrvatske i inozemstva, te visoki drustveni ugled ne bi bilo moguce ostvariti bez trajnog pokroviteljstva i ljubavi svih zaposlenih ljudi

Kandit - Premjer d.o.o. Osijek
Tvornica Bombona I Čokolade "Kandit" Osijek koji i danas osiguravaju materijalnu podlogu njegovog uspjesnog rada, na cemu su im svi clanovi HKUD-a "Osijek 1862." duboko zahvalni.

page3page4

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!